Η Αιγιάλεια ως Τουριστικός Προορισμός

Η Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας αντιλαμβανομένη την κατάσταση του κλάδου Τουρισμού  στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας, αλλά και τα πλεονεκτήματα αυτής πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει την  ημερίδα με τίτλο «Η Αιγιάλεια ως τουριστικός προορισμός», με την εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ σε συνδιοργάνωση με τον Δήμος Αιγιάλειας.
Ημερομηνία διεγαξωγής: Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022
Τόπος διεξαγωγής: Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο – Αίγιο
Ώρα έναρξης: 17.00

Δείτε την ημερίδα:

Διοργάνωση:

 

Συνδιοργάνωση:

Υποστηρικτές:

Η ημερίδα είχε τη μορφή ενός δημόσιου διαλόγου για το τοπικό τουριστικό προϊόν της Αιγιάλειας, με συμμετέχοντες εκπροσώπους της  Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, του Δήμου Αιγιαλείας και του Υπουργείου Τουρισμού και υβριδικά, δηλαδή με φυσική παρουσία και on line που μεταδόθηκε από τα κανάλια του δήμου, ξενοδόχων και φορέων Αιγιάλειας.

Η θεματολογία περιστράφηκε γύρω από τα πλεονεκτήματα της περιοχής ανά εποχή, με σκοπό την έγκαιρη και αποδοτική προώθηση και προβολή αυτών, με ζητούμενο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.Ο στόχος ήταν να καταρτισθεί ένα 5ετες πλάνο ανάπτυξης του τουριστικού τοπικού προϊόντος όπου θα υπάρχουν οι εξής όροι:

– Ο εντοπισμός και καταγραφή των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της περιοχής ως προς τον τουρισμό.
– Η επίλυση βασικών προβλημάτων – όπως της ύδρευσης αποχέτευσης, καθαριότητας, οδικών δικτύων – από την τοπική αυτοδιοίκηση.
– Η βελτίωση στα δίκτυα μεταφορών και δεδομένων από και προς την περιοχή. Η σηματοδότηση με ψηφιακό τρόπο αξιοθέατων, η πύκνωση δρομολογίων τρένου από Αθήνα, η βελτίωση δικτύων κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων.
– Η σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με εξέχοντα προϊόντα της Αιγιάλειας, όπως ο οίνος και τα αγροτικά προϊόντα.

– Οι ιδιωτικές επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές.

Event Details

Διοργάνωση:

 

Συνδιοργάνωση:

Υποστηρικτές:

ημερίδα "Η Αιγιάλεια ως τουριστικός προορισμός"

Η Αιγιάλεια μπορεί και αξίζει τα καλύτερα!
ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΑΧΑΪΑΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» - ΔΗΜΟΣ

Μία πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα, μέσα από την οποία εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς η Αιγιάλεια μπορεί να μετεξελιχθεί μακροπρόθεσμα σε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου.

Πρόκειται για την Ημερίδα με τίτλο «Η Αιγιάλεια ως τουριστικός προορισμός» που διοργάνωσαν το ομολογουμένως πολύ δραστήριο Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας και η εφημερίδα «Πελοπόννησος», σε συνδιοργάνωση με το δήμο Αιγιάλειας και την υποστήριξη της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και στην οποία συμμετείχαν υψηλού επιπέδου ομιλητές – εισηγητές, με τη θεματολογία να περιστρέφεται γύρω από τα πλεονεκτήματα της περιοχής ανά εποχή, με σκοπό την έγκαιρη και αποδοτική προώθηση και προβολή τους, έχοντας ως ζητούμενο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Χρήστος Κανελλής: «Πρέπει όλοι να κοιτάξουμε κατάματα το τουριστικό μας μέλλον, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά!» 
Την Ημερίδα άνοιξε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαϊας Χρήστος Κανελλής, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές αλλά και το κοινό που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των διοργανωτών, επεσήμανε την ανάγκη ο Τουρισμός να τεθεί ως μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων του δήμου, των φορέων αλλά και των ιδιωτών – επιχειρηματιών.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η τουριστική ανάπτυξη είναι μοχλός γενικότερης ανάπτυξης ενός τόπου. Έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στον Τουρισμό φέρνει πίσω οκτώ ευρώ ως έσοδα! Σήμερα κιόλας, φεύγοντας από εδώ, πρέπει όλοι μας να κοιτάξουμε κατάματα το τουριστικό μας μέλλον, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, να το αγκαλιάσουμε και να το εξελίξουμε. Είμαι βέβαιος ότι αξίζουμε ως προορισμός ένα καλύτερο μέλλον στον τομέα του Τουρισμού», κατέληξε ο κ. Κανελλής.


Δημήτρης Καλογερόπουλος: «Η δημοτική μας αρχή έχει ήδη αφήσει ένα καλό περιβαλλοντικό… αποτύπωμα, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί μελλοντικά ο Τουρισμός στην Αιγιάλεια»

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος αρχικά στάθηκε στις ευθύνες που αναλογούν στην εκάστοτε δημοτική αρχή για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί ο Τουρισμός. «Μεγάλη ευθύνη όχι μόνο της σημερινής αλλά της εκάστοτε δημοτικής αρχής είναι να δημιουργεί αλλά και να εξασφαλίζει τη λειτουργία όλων εκείνων των υποδομών, μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται η προσέλκυση νέων επισκεπτών σε μία περιοχή. Θεωρώ ότι, ως δημοτική αρχή, έχουμε ήδη αφήσει ένα καλό περιβαλλοντικό… αποτύπωμα, μέσω της αποκομιδής των απορριμμάτων, της δημιουργίας σύγχρονου αποχετευτικού δικτύου και της συνεχούς βελτίωσης των εγκαταστάσεων του Βιολογικού μας Καθαρισμού. Γι’ αυτά έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη και σε αυτές τις υποχρεώσεις μας, ως δήμος, πρέπει και θα είμαστε και στο μέλλον ακόμα περισσότερο συνεπείς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογερόπουλος, κάνοντας λόγο παράλληλα για «χρονοθέτηση νέων στόχων» που με την απαραίτητη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα μπορέσουν μακροπρόθεσμα να μετατρέψουν την Αιγιάλεια σε έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό.


Γιώργος Παπανδρέου: «Η Αιγιάλεια διαθέτει πολλά περιθώρια ανάπτυξης ενός διαφορετικού και βιώσιμου μοντέλου Τουρισμού»
«Η Αιγιάλεια ως τουριστικός προορισμός δεν υστερεί σε δυνατότητες από άλλους προορισμούς της χώρας μας. Αποτελεί όχι μόνο τη αφετηρία σημαντικών ιστορικών γεγονότων, αλλά και αναμφίβολα είναι ένα μονοπάτι πολιτισμού, ένα στρατηγικής σημασίας οικοσύστημα με απαράμιλλης ομορφιάς γεωλογικά χαρίσματα. Είναι ένας τόπος όμορφος, με πολλά χαρίσματα και δυνατότητες και εμείς οφείλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε με σεβασμό να τον φροντίσουμε και να τον αξιοποιήσουμε». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η περιοχή, αν και είναι σχετικά παρθένα τουριστικά, εντούτοις διαθέτει πολλά περιθώρια ανάπτυξης ενός διαφορετικού και βιώσιμου μοντέλου τουρισμού που θα εγγυάται σοβαρά εισοδήματα, νέους πόρους για τον τόπο, ζωή πολιτιστική και προ πάντων ποιότητα ζωής για όλους.
Και συνέχισε ως εξής: «Ο δήμος Αιγιάλειας διαθέτει φυσικές ομορφιές και στην παράκτια ζώνη του αλλά και τον ορεινό όγκο του. Και επιπλέον, έχει τη δυνατότητα ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, συνδυάζοντας τα τοπικά προϊόντα και τον πολιτισμό. Αλλά και δράσεις πρωτοποριακές, όπως τα Οινοξένεια. Είχα την ευκαιρία πριν την πανδημία να αναφερθώ στην πρωτοποριακή αυτή δράση συσχετίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, το ταλέντο και τη δυναμική των ανθρώπων της, παράλληλα με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων με κυρίαρχο τον προστατευόμενης ονομασίας (ΠΟΠ) Ροδίτη και τα κρασιά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), την εξαιρετική μαύρη σταφίδα «Βοστίτσα» (ΠΟΠ).
Σε συνδυασμό με την ορθολογική αξιοποίηση και ανάδειξη των περιοχών Natura, όπως του Χελμού – Βουραϊκού αλλά και του Κορινθιακού, που εντάχθηκε το 2017».

Επιπροσθέτως και αφού τόνισε ότι η Αιγιάλεια με τις συνέργειες όλων ανεξαιρέτως των φορέων της τοπικής κοινωνίας, θα πρέπει να κινηθεί με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία στην κατεύθυνση ενός σύγχρονου ελκυστικού προορισμού, πρότεινε μία σειρά κοινών δράσεων και παρεμβάσεων, ακόμα και μεταξύ όμορων Δήμων, μέσω των οποίων οι φορείς εκμεταλλευόμενοι τις νέες συγκοινωνιακές υποδομές (Νέα Εθνική Οδός, σιδηρόδρομος, λιμάνι Αιγίου) ια μπορέσουν μακροπρόθεσμα να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής του τοπικού πληθυσμού. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους διοργανωτές ότι θα σταθεί συμπαραστάτης σε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα βασίζονται στην καινοτομία και στην εναλλακτικότητα, με μοναδικό στόχο την προβολή όχι μόνο της Αιγιάλειας αλλά και των ανθρώπων της, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν πολλές και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες.

Άντζελα Γκερέκου: «Στόχος να καθιερώσουμε την Αιγιάλεια ως ένα local προορισμό στο πανελλαδικό τουριστικό γίγνεσθαι»
Επίσημη προσκεκλημένη ήταν και η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, η οποία, όμως, δεν μπόρεσε να παραστεί. Ωστόσο έστειλε μέσω video το μήνυμα της, στο οποίο αναφέρθηκε στις μέχρι στιγμής ενέργειες - δράσεις αλλά και τα προγράμματα που «τρέχει» ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, μέσω των οποίων αναδεικνύεται η τουριστική ταυτότητα κάθε περιοχής της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αιγιάλειας.

Η κ. Γκερέκου ολοκλήρωσε το μήνυμά της με τα ακόλουθα λόγια: «Δίνουμε έμφαση στη φιλοξενία που συνδέεται με τη διατροφή, τον Πολιτισμό, το περιβάλλον. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα αυτά τα δεδομένα, με πολλή δουλειά και συνεργασία, θα αναδείξουν και θα καθιερώσουν την Αιγιάλεια ως ένα local προορισμό στο πανελλαδικό τουριστικό γίγνεσθαι. Σε αυτήν την προσπάθεια ο ΕΟΤ θα είναι δίπλα σας!».

Ανδρέας Κατσανιώτης: «Εάν η εξωστρέφεια νικήσει τη μιζέρια, τότε το μεγάλο στοίχημα για την Αιγιάλεια θα έχει κερδηθεί!»

Ως ένα ιδανικό μέρος για διακοπές όλο τον χρόνο χαρακτήρισε την Αιγιάλεια ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, το μήνυμα του οποίου προβλήθηκε μέσω video από τους διοργανωτές. «Είναι ανάγκη να επανασυστήσουμε την  Αιγιάλεια με σκοπό να δέχεται εγχώριο τουρισμό όλες τις εποχές, 365 μέρες τον χρόνο. Αυτό θα γίνει όταν αναδειχθούν οι φυσικές της ομορφιές, ο πολιτισμός της σε συνδυασμό με την πλούσια γαστρονομία της. Εάν η εξωστρέφεια νικήσει τη μιζέρια, τότε το μεγάλο στοίχημα για την Αιγιάλεια θα έχει κερδηθεί!», ανάφερε ο κ. Κατσανιώτης.

Νίκος Κοροβέσης: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στοχευμένες δράσεις αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Αιγιάλειας»

Ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν στον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκο Κοροβέση να παραστεί στη χθεσινή Ημερίδα, όμως ο ίδιος έστειλε χαιρετισμό τον οποίο ανέγνωσε ο συντονιστής – αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Δημήτρης Τριανταφύλλοπουλος, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα στους επιχειρηματίες και στους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού.

Ο κ. Κοροβέσης στάθηκε στα πλεονεκτήματα της Αιγιάλειας (πλούσια Ιστορία, φυσική ομορφιά, γεωγραφική θέση σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, γαστρονομία, διασκέδαση, θρησκευτικός Τουρισμός), τα οποία η Περιφέρεια με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις αναδεικνύει ως «δυνατά χαρτιά», συμμετέχοντας σε Διεθνείς Εκθέσεις και ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με νέες αγορές.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης: «Τουρισμός 365 ημερών με ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων»
Τελευταίος χαιρέτησε την Ημερίδα ο βουλευτής Κερκύρας – Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο οποίος ανάπτυξε τις θέσεις του κόμματός του για τον Τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η επισκεψιμότητα δεν συνδυάζεται πάντα με τα υψηλότερα οικονομικά οφέλη, όπως διαπιστώσαμε τη φετινή σεζόν κι επιπλέον ο στρατηγικός μας σχεδιασμός πρέπει να εδράζεται στη βιωσιμότητα της νέας κατάστασης» ανέφερε φέρνοντας ως κατατοπιστικό παράδειγμα τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την ένταση με την οποία αναπτύσσονται, ενώ έκανε αναφορά στα μεγάλα διαθρωτικά και δομικά προβλήματα, όπως το χωροταξικό, το οδικό δίκτυο, η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους τουριστικούς προορισμούς σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε κρατικές υποδομές στην υγεία, την υδροδότηση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τις λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και τις δυσκολίες στην αναγκαία εξοικονόμηση της ενέργειας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αφού μίλησε ειδικά για τα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής, παρουσίασε το βιώσιμο χαρακτήρα της τουριστικής ανάπτυξης και τους Τοπικούς Οργανισμούς Προώθησης των Περιοχών (DMO’s) ως τους βασικούς άξονες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ισορροπημένη εξέλιξη ενός προορισμού και των ανθρώπων του, στο πλαίσιο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Εξηγώντας τη διαφαινόμενη αλλαγή του τουριστικού υποδείγματος με τη ραγδαία ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων και ανάλογα προσαρμοσμένων υπηρεσιών, την ώρα που λιγότερο ελκυστικοί προορισμοί και μικρότερα καταλύματα διακρίνονται από στασιμότητα, επεσήμανε τον ουσιαστικό αποκλεισμό από το νέο αναπτυξιακό νόμο της μικρομεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας και υπογράμμισε πως οι μικρομεσαίοι έχουν ανάγκη την κρατική βοήθεια, καθώς η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος τους τσακίζει, όταν κάποιοι αισχροκερδούν.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Αυλωνίτης μίλησε για τη σπουδαιότητα του Τουρισμού των 365 ημερών με δραστικές και έξυπνες πολιτικές, ενώ υποστήριξε πως η χώρα μας μπορεί να διαθέτει έναν ελκυστικό παγκοσμίως συνδυασμό φυσικού περιβάλλοντος και κλίματος, έχει όμως και τους ανθρώπους της και τον Πολιτισμό της που συνθέτουν μια τεράστιας σημασίας αλυσίδα δραστηριοτήτων υπεραξίας αλλά και ζωής, πάνω στην οποία οφείλουμε να επενδύσουμε για το μέλλον.

Ευάγγελος Κυριακού: «Το τρίπτυχο της επιτυχίας: Τόπος, μύθος, δίκτυο!»

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ευάγγελος Κυριακού (Ειδικός Διαχείρισης Προορισμών και Φιλοξενίας BSc, MBA in Tourism, Phd C), ο οποίος, ως Οικονομολόγος – Πληροφορικός και υπεύθυνος Τουρισμού στο δήμο Έδεσσας, «έδωσε τα φώτα του» (μέσω power point) στο ακροατήριο αναφορικά με το τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί τουριστικά μία περιοχή.

«Τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, αλλά κατά βάση είναι ο προορισμός. Είναι η ανθρώπινη κοινότητα. Και ως εκ τούτου χρειάζεται μία ιδιαίτερη διαχείριση. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι στόχος πλέον είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να εκμεταλλευθούμε τρία πράγματα: Φύση, Ιστορία, γαστρονομία. Να γνωρίζετε, όμως, ότι δεν θα γίνονται άλματα, αλλά μικρά βήματα που θα μας φέρουν σιγά – σιγά στον στόχο», είπε κατά την εισαγωγή του ο κ. Κυριακού.

Ακολούθως μίλησε για το «τρίπτυχο της επιτυχίας», που δεν άλλο από το «Τόπος, μύθος, δίκτυο». Όπως εξήγησε, ο τόπος είναι ο προορισμός, ο μύθος είναι η απαραίτητη κοινωνική διεργασία που αναπλάθεται με τις τεχνικές του μάρκετινγκ και συντηρείται μόνο μέσα από το δίκτυο και τις σύγχρονες μορφές δικτύωσης και συνεργασίας.

Σε επίπεδο τόπου προορισμού ο επισκέπτης απαιτεί την ύπαρξη μηχανισμών υποδοχής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι, υποστήριξη σε επίπεδο μόνιμης και διαρκούς πληροφόρησης με χαρακτηριστικά την άμεση, έγκυρη, συνεπή, ειλικρινή και ακριβείας πληροφορία. Σε αυτόν τον τομέα μπορεί να βοηθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση που αποτελεί την καλύτερη συλλογική μορφή εκπροσώπησης στο σύνολο του τόπου υποδοχής και της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, η οργάνωση του προορισμού, πέρα από τη διαρκή και συνεχή καταγραφή των επιμέρους δεδομένων, πρέπει να συναντά τις ανάγκες των επισκεπτών να τις εξατομικεύει και να τις ντύνει με τους μύθους και τους θρύλους του κάθε τόπου. Όσο πιο αυθεντικός είναι ο μύθος και όσο πιο ισχυρή η παρουσία του τόσο περισσότερη ταύτιση υπάρχει μεταξύ του επισκέπτη και του προορισμού.

Τέλος, απαραίτητοι είναι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί μηχανισμοί δικτύωσης του προορισμού για την υιοθέτηση κοινών κανόνων δεοντολογίας, κοινό προσανατολισμό, εξασφάλιση ωφέλειας για τον προορισμό και κερδών στο διηνεκές για τις επιχειρήσεις και τους φορείς.

Και ο κ. Κυριακού ολοκλήρωσε με την εξής χρήσιμη συμβουλή: «Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη απαιτεί δουλειά πολλών ετών και συμμετοχή πολλών ανθρώπων. Και, βεβαίως, σας… χαρίζω το moto που χρησιμοποιούμε στο δήμο Έδεσσας: Ένα γραμμάριο εφαρμογής ισούται με έναν τόνο θεωρίας!».

Αλέξανδρος Αργύρης: «Αθλητικός και Περιπατητικός Τουρισμός επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο»

Επόμενος καλεσμένος ομιλητής ήταν ο Αλέξανδρος Αργύρης, ο οποίος, ως διοργανωτής αθλητικών εκδηλώσεων, μοιράστηκε με το κοινό τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τη συγκεκριμένη ενασχόλησή του.

Ο κ. Αργύρης, αναφερόμενος στον Αθλητικό και Περιπατητικό Τουρισμό, έφερε ως παράδειγμα τη Σκιάθο, οι άνθρωποι της οποίας έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο σχετικά εύκολα και απλά αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημείωσε, στο συγκεκριμένο νησί έχουν αναπτυχθεί πλέον νέες τουριστικές παροχές, όπου αναδεικνύονται τα ελκτικά στοιχεία της ενδοχώρας, αναπτύσσοντας παράλληλα και δραστηριότητες που προσφέρουν ευεξία και αναψυχή. Η τοπική κοινωνία συμμετέχει και συμβάλλει με τη συμμετοχή των πολιτιστικών κυρίως συλλόγων και ομάδων στη διαμόρφωση του τελικού τουριστικού προϊόντος, όπως επίσης και με την αξιοποίηση και διάθεση των τοπικών προϊόντων κυρίως στη γαστρονομία.

Δημήτρης Μπαλής: «Να γίνει μία εκ νέου… χαρτογράφηση των δυνατοτήτων και υποδομών της Αιγιάλειας»

Την αναγκαιότητα ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού, που θα περιλαμβάνει ένα «κράμα» προτάσεων και ιδεών από όλους τους εμπλεκόμενους με τον Τουρισμό φορείς, επεσήμανε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μπαλής, τελευταίος ομιλητής στη χθεσινή Ημερίδα. Ως έγκριτος δημοσιογράφος που ασχολείται με τον Τουρισμό για περισσότερα από 30 χρόνια και με την ιδιότητα του Αχαιού, με καταγωγή από τη Σελιάνα Αιγιαλείας, έδωσε το δικό του στίγμα για την τουριστική προοπτική της περιοχής.

«Πρέπει να δούμε καταρχάς ποιοι είμαστε, τι έχουμε, τι χρειαζόμαστε και ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε για να πετύχουμε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι αυτό θα γίνει μόνο εάν υπάρξει μια εξαρχής… χαρτογράφηση των δυνατοτήτων και υποδομών της περιοχής μας. Οι αποσπασματικές ενέργειες και εκδηλώσεις που γίνονται στην Αιγιάλεια πρέπει να ενταχθούν σε έναν συνολικό σχεδιασμό, με συγκεκριμένη κατεύθυνση, προκειμένου και χρήματα να εξοικονομούνται. Επίσης, το διάσπαρτο υλικό επιβάλλεται να συγκεντρωθεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα, μέσα από το στρατηγικό σχέδιο», επεσήμανε ο κ. Μπαλής, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της υποδομής της περιοχής, όσον αφορά στην προσβασιμότητα και το οδικό δίκτυο, που ειδικά στην ορεινή Αιγιάλεια είναι σε κακή κατάσταση, αλλά και στη συνδεσιμότητα, καθώς υπάρχουν περιοχές χωρίς δίκτυο ίντερνετ και άλλες με πολύ χαμηλή ταχύτητα.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο δημοσιογράφος - Αρθρογράφος στη huffpost.gr είπε: «Πρέπει να κάνουμε την Αιγιάλεια πρώτα απ’ όλα φιλόξενη για εμάς, για τους κατοίκους της. Διότι, εάν δεν περνάμε εμείς καλά στον τόπο μας, δεν θα περάσουν καλά και οι επισκέπτες. Και ας μην ξεχνάμε ότι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα δεν είναι μόνο η θάλασσα αλλά και το βουνό, ατού που οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο! Δεν βρίσκεις εύκολα περιοχή όπου, ενώ κάνεις το μπάνιο σου το καλοκαίρι, σε μισή ώρα κοιμάσαι με πάπλωμα στα 1.000 μέτρα υψόμετρο!»

Στην Ημερίδα παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Γιδά, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά, οι αντιδήμαρχοι Στράτος Βαρδάκης, Βασίλης Χριστόπουλος, Νίκος Καραϊσκος, Γιώργος Φραγκονικολόπουλος και Μαρία Σταυροπούλου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος και Βασιλική Ψυχράμη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου Δημήτρης Ντερντές, ο Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων – συλλόγων.

Event Details