1922 | ΜΝΗΜΕΣ

Η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ με αφορμή τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό του 1922 και θέλοντας να τιμήσει την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής έχει προγραμματίσει μια σειρά επετειακών δράσεων και εκδηλώσεων τιμής και μνήμης.

Η καταστροφή της Σμύρνης και ο βίαιος τερματισμός της ελληνικής παρουσίας στη Μικρά Ασία έχει αφήσει αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση όχι μόνον των Μικρασιατών, αλλά και όλων των Ελλήνων. Το 2022, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από το μεγάλο ιστορικό γεγονός, αποτελεί ένα έτος με μεγάλο συμβολικό φορτίο.

Η Πάτρα είναι ένα από τα μέρη που υποδέχτηκαν πρόσφυγες οι οποίοι με την πάροδο των χρόνων ενσωματώθηκαν στον κοινωνικό ιστό της πόλης. Η συγκεκριμένη επέτειος λοιπόν αγγίζει πολλούς από εμάς, καθώς όλοι ή ανήκουμε ή έχουμε συγγενικούς ή και κοινωνικούς δεσμούς με οικογένειες προσφύγων.

Event Details
  • Start Date
    20 Μαΐου, 2022 12:00 πμ
  • End Date
    1 Δεκεμβρίου, 2022 6:00 μμ
  • Status
    Expired
  • Organizer
  • Category

Αφιερώματα «Οι άνθρωποι της στάχτης»

Από Παρασκευή 20 Μαΐου και κάθε Παρασκευή στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ υπάρχει άρθρο με μια αφήγηση από πρόσφυγα – απόγονο με τον τίτλο «Οι άνθρωποι της στάχτης».

Ζητήσαμε από τη γενιά του σήμερα να μας μεταφέρει τις διηγήσεις των παππούδων και γιαγιάδων που εγκατέλειψαν τη Μικρασία πριν από 100 χρόνια και ξαναγεννήθηκαν σε μια δεύτερη ζωή στην περιοχή μας. Παρουσιάζονται στην εφημερίδα κάθε Παρασκευή και επιπλέον θα αποτελέσουν αυτόνομη έκδοση η οποία θα κυκλοφορήσει ανεξάρτητα σε ημερομηνία κοντά στην επίσημη επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Έχουμε ηθική υποχρέωση να μην ξεχάσουμε, κρατώντας ζωντανές στη μνήμη τις ιστορίες που άλλαξαν τη ροή της ελληνικής ιστορίας.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, 20 Μαΐου 2022:                               ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, 3 Ιουνίου 2022:             ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, 10 Ιουνίου 2022:

                                                                              


Αφιέρωμα – ένθετο στην εφημερίδα «Ο ρόλος του Τύπου στα μεγάλα γεγονότα της εποχής»

 


Αρχές Ιουνίου κυκλοφόρησε μαζί με την εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ένα ένθετο 12 σελίδων με τίτλο «Οι σελίδες της φωτιάς» που αποτυπώνει τον ρόλο του Τύπου στα γεγονότα του 1922. Αναδημοσιεύτηκαν αποσπάσματα φύλλων από εφημερίδες της εποχής (ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ, ΒΗΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), όπως τα ιστορικά για την ελληνική δημοσιογραφία άρθρα «Οίκαδε» και «Οι Πομερανοί» του Γιώργου Βλάχου.

Αρθρογράφησαν ειδικά για τις ανάγκες του αφιερώματος αναφορικά με τον ρόλο του Τύπου σημαντικοί ενεργοί δημοσιογράφοι, όπως ο Γιώργος Μαλούχος, στέλεχος των εφημερίδων ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ και ο Βασίλης Μηνακάκης, συνεργάτης της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Τέλος, φιλοξενήθηκε συνέντευξη του δημοσιογράφου, συγγραφέα και πανεπιστημιακού Νίκου Μπακουνάκη.

Εξώφυλλο αφιερώματος, 4 Ιουνίου 2022:

Συζήτηση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή - RGC 2022

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου εντάχθηκε συζήτηση, πρόδρομος της ημερίδας που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, με θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

  • Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής – ιστορικός, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Βασίλης Τζανακάρης, συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής, εκδότης

Συντόνισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Κωνσταντίνος Μάγνης.

Δείτε την συζήτηση εδώ

Ημερίδα Γεωπολιτική & Γεωστρατηγική θέση της χώρας 100 χρόνια μετά

 

Ομιλητές- Πρόγραμμα - Λοιπές πληροφορίες εδώ

Event Details
  • Start Date
    20 Μαΐου, 2022 12:00 πμ
  • End Date
    1 Δεκεμβρίου, 2022 6:00 μμ
  • Status
    Expired
  • Organizer
  • Category