130 χρόνια εφημερίδα “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

Και τα δάχτυλα του ενός χεριού είναι πολλά για να καταμετρήσει κανείς τις εφημερίδες στην Ελλάδα που έχουν συμπληρώσει βίο 130 ετών.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και η ιστορική εφημερίδα της Πάτρας “Πελοπόννησος”, η οποία φέτος συμπληρώνει 130 συναπτά έτη κυκλοφορίας, κατορθώνοντας να επιβιώσει από πλήθος τρικυμιών, πολιτικών και οικονομικών, που έπληξαν τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια.

Επομένως, έχει κάθε λόγο να το γιορτάζει. Και αυτό ακριβώς κάνει.

Η εφημερίδα μας τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε δυναμικά.

Εκσυγχρόνισε τις δράσεις, το περιεχόμενο και το ύφος της.

Η καθημερινή ύλη εμπλουτίστηκε και ανανεώθηκε με στόχο τη διείσδυση σε νέες κοινωνικές κατηγορίες.

Η κυριακάτικη έκδοση ανακαινίστηκε, ενώ παράλληλα ενισχύθηκαν και απέκτησαν ιδιαίτερη ταυτότητα οι εκδόσεις του Σαββάτου και της Δευτέρας.

Ταυτόχρονα, η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» αναβάθμισε θεαματικά την παρουσία της στον ψηφιακό χώρο, καθιερώνοντας ειδική portal έκδοση (www.pelop.gr), παρέχοντας σύγχρονες ενημερωτικές υπηρεσίες στο κοινό του κυβερνοχώρου.

Ακόμα, επανασχεδιάστηκε το έντυπο περιοδικό «Τrip» με περαιτέρω έμφαση στις τάσεις του νεανικού κοινού.

Την ίδια στιγμή, όλες οι υπηρεσίες και οι λειτουργίες της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» θεμελιώθηκαν σε νέο ψηφιακό σύστημα διαχείρισης της ύλης και ηλεκτρονικής οργάνωσης της επιχείρησης.

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» με αφορμή τη συμπλήρωση 130 ετών από την κυκλοφορία της και στο πλαίσιο σειράς επετειακών εκδηλώσεων και δράσεων τη χρονιά του 2016, πραγματοποίησε την κεντρική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016.

 

Η Πάτρα γιόρτασε τα 130 χρόνια της εφημερίδας “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Με τη δέσμευση να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στην ενημέρωση, υπηρετώντας την αρχή της εγκυρότητας και ανεξαρτησίας, γιόρτασε χθες η «Πελοπόννησος» τα 130 χρόνια από την ίδρυσή της. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο υπουργός εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, οι πρώην υπουργοί Νίκος Δένδιας και Γιάννης Μιχελάκης, ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος κ.ά.

Ο ΕΚΔΟΤΗΣ

Στην εκδήλωση, που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, ο εκδότης της «Πελοποννήσου» Θεόδωρος Λουλούδης σημείωσε: « 130 χρόνια ιστορίας είναι μια βαριά αποσκευή. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, αναλαμβάνεις και την ιστορική υποχρέωση να επιτύχεις. Μέσα σε περιβάλλον οξύτατης κρίσης, αγωνιστήκαμε ώστε να προσδώσουμε στο σπουδαίο αυτό φορτίο περαιτέρω δυναμική, να διασφαλίσουμε την πλευσιμότητά του, να ανοίξουμε πανιά για τις επόμενες εποχές, τις επόμενες περιπέτειες. Η αποφασιστικότητα, η μαχητικότητα, η αυστηρή προσήλωση σε υγιείς επιλογές μάς επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας. Η πεποίθηση αυτή ενισχύει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις μας».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Κωνσταντίνος Μάγνης ανέφερε ότι η εφημερίδα θα συνεχίσει μαχητικά τη λειτουργία της για να παραδοθεί σε υγιή χέρια στις επόμενες γενιές.

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο εκδότης της «Πελοποννήσου» Θεόδωρος Λουλούδης βράβευσε τον προηγούμενο και επί δεκαετίες εκδότη Σπύρο Δούκα, που παρέλαβε συγκινημένος την πλακέτα του, όπως πάντα μονολεκτικός, με το αγαπημένο του δωρικό ύφος.

Χαρακτηριστική στιγμή ήταν όταν η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Μαρίνα Ριζογιάννη, πλαισιωμένη από τον αρχισυντάκτη του αθλητικού τμήματος Κώστα Θεοδωρόπουλο, τον προϊστάμενο του ατελιέ Κώστα Γαλανόπουλο, αλλά και όλους τους συντάκτες και το προσωπικό της «Π», απηύθυνε δημόσια ευχαριστία σε όλους τους παρισταμένους αλλά και τον απλό κόσμο που καθημερινά στηρίζει την εφημερίδα.

Η εκδήλωση είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και επιβεβαίωσε την αγάπη των αναγνωστών προς την εφημερίδα, που για τους περισσότερους αποτελεί καθημερινή συνήθεια, ενώ υπήρξε η δέσμευση από όλους τους ανθρώπους της «Π» ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη προσφορά στην ενημέρωση.

ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ένα βίντεο-παραγωγή των ανθρώπων της «Π» και ειδικών συνεργατών, που «παρακολούθησε» την παράλληλη διαδρομή εφημερίδας και της εξελικτικής πορείας του εθνικού χώρου και των αλλαγών της τοπικής κοινωνίας. Επίσης στην εκδήλωση υπήρξε ένα μουσικο-χορευτικό σχόλιο μέσω θεατρικής σφήνας που συνδύασε τη σάτιρα με τον δημοσιογραφικό λόγο της εποχής. Συνέπραξαν, ο καθένας στον τομέα του, η χορογράφος Ολγα Σπυράκη, ο συνθέτης Τζόνι Ανδριόπουλος, η Μυρτώ Καμβυσίδη και ο ηθοποιός Μίλτος Νίκας.

Η βραδιά κορυφώθηκε με την καταξιωμένη πατρινή περφόρμερ Νίνα Λοτσάρη και τους συνεργάτες της, που χάρισαν μια υπέροχη μουσική νότα με γνωστά τραγούδια, τα οποία ερμήνευσε με το υψηλό μουσικό ύφος της.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ

Εξω από τον χώρο της εκδήλωσης, η Φιλοτελική Εταιρεία Πατρών (ΦΕΠ), με προσφορά στην πόλη 83 ετών, συμμετείχε με φιλοτελική έκθεση. Θα κυκλοφορήσει και εταιρικό γραμματόσημο σε 250 αριθμημένα κομμάτια της εφημερίδας «Πελοπόννησος», αναμνηστική σφραγίδα των ΕΛΤΑ με σχετική εγκύκλιο και 130 αριθμημένα αναμνηστικά φάκελα της ΦΕΠ, τα οποία φέρουν την αναμνηστική σφραγίδα , κατά την ημέρα της εκδήλωσης στον χώρο της έκθεσης. Στα φάκελα απεικονίζεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας που εκδόθηκε την 10η Ιουλίου 1886 μαζί με ένα γραμματόσημο (κεφαλή Ερμή) σφραγισμένο με την ίδια ημερομηνία.

Ιστορία της Εφημερίδας

Η Πελοπόννησος είναι η μακροβιότερη εφημερίδα της Πάτρας. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου 1886. Ιδρυτής της ήταν ο Διονύσιος Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας μέχρι το 1915. Η Πελοπόννησος ξεκίνησε ως δεκαήμερη εφημερίδα, αλλά γρήγορα μετατράπηκε σε εβδομαδιαία. Από τις 4 Ιανουαρίου 1890 έγινε δισεβδομαδιαία και από τις 5 Απριλίου 1893 καθημερινή πρωινή.

Ήταν η πρώτη ημερήσια εφημερίδα που εκδόθηκε σε επαρχιακή πόλη της χώρας. Με την πάροδο του χρόνου εργάστηκαν στην Πελοπόννησο οι περισσότεροι και ικανότεροι πατρινοί δημοσιογράφοι. Η ανάπτυξη και βελτίωσή της ήταν συνεχής. Από το 1896 διατηρούσε μόνιμο ανταποκριτή στην Αθήνα, ενώ για πολλά χρόνια είχε ιδιαίτερο γραφείο στην Άνω Πόλη της Πάτρας και στον Πύργο.

Από το 1915 μέχρι το 1917 τη διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβε ο Χαράλαμπος Φραγκόπουλος, αδελφός του εκδότη Δ. Βασιλειάδη. Το 1917 η εφημερίδα εξαναγκάστηκε σε παύση. Μετά από δημοσίευση άρθρου του αρχισυντάκτη της Μιχ. Σακελλαρίου κατά των συμμαχικών δυνάμεων κατοχής, ο Γάλλος Ύπατος Αρμοστής ναύαρχος Ζοννάρ αξίωσε να διακοπεί η έκδοση της εφημερίδας. Το φύλλο της 9ης Ιουνίου 1917 ήταν το τελευταίο της πρώτης περιόδου της Πελοποννήσου. Ωστόσο, την επόμενη κιόλας μέρα κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Τηλέγραφος, που αποτέλεσε τη συνέχειά της.

Ως ιδιοκτήτης του Τηλέγραφου αναγραφόταν ο Νικόλαος Φραγκόπουλος, αδελφός του Χαράλαμπου και του Διονυσίου. Και ο Τηλέγραφος παύτηκε, στις 3 Νοεμβρίου 1923, ως αντιβενιζελική εφημερίδα, συνέχισε όμως την έκδοσή του με τον προσωρινό τίτλο Εωθινός Κήρυξ. Ο Εωθινός Κήρυξ κυκλοφόρησε από τις 9 Δεκεμβρίου 1923 για δύο μήνες, χωρίς όνομα εκδότη. Στις 3 Φεβρουαρίου 1924 ξεκίνησε η δεύτερη περίοδος του Τηλέγραφου που διήρκησε ως τον Οκτώβριο του 1944, με διευθυντή της εφημερίδας τον Χαράλαμπο Φραγκόπουλο. Μετά την Απελευθέρωση η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος του Γ. Παπανδρέου απαγόρευσε την έκδοση των εφημερίδων που κυκλοφορούσαν «νόμιμα» στη διάρκεια της Κατοχής. Τότε σταμάτησε ο Τηλέγραφος.

Από τις 12 Νοεμβρίου 1944 επανεκδίδεται η Πελοπόννησος, σε δεύτερη περίοδο, αριθμώντας τα έτη της πάλι από το Α’, με αδιάλειπτη κυκλοφορία μέχρι σήμερα. Διευθυντής της εφημερίδας παρέμεινε ο Χαράλαμπος Φραγκόπουλος μέχρι τον θάνατό του (29 Δεκεμβρίου 1951). Από το 1952 μέχρι το 1986 τη διεύθυνση είχε ο Κωνσταντίνος Παπαγγελούτσος, σύζυγος της ιδιοκτήτριας και εκδότριας της εφημερίδας, Γιώτας Παπαγγελούτσου. Από το 1986 ως το 2011 εκδότες της Πελοποννήσου υπήρξαν οι κληρονόμοι τους, Νανά και Σπύρος Δούκας. Σήμερα εκδότης και διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας είναι ο Θεόδωρος Η. Λουλούδης.

Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ σήμερα
Η Πελοπόννησος κυκλοφορεί καθημερινά. Κάθε Κυριακή εκδίδεται η Πελοπόννησος της Κυριακής με πολλά αφιερώματα και κάθε Δευτέρα η Πελοπόννησος της Δευτέρας με ένθετο για τον αθλητισμό.
Κάθε δίμηνο κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα το περιοδικό TRIP.
Από τον Οκτώβριο του 2011 λειτουργεί και το ειδησεογραφικό portal της εφημερίδας (http://www.pelop.gr/). πρόσφατο εξώφυλλο της εφημερίδας
παλιό εξώφυλλο της εφημερίδας

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Η εβδομάδα στην Πάτρα ξεκινά με «Πελοπόννησο της Δευτέρας».
Τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου, η ατζέντα των επόμενων ημερών, ρεπορτάζ με επισημάνσεις που λειτουργούν καταλυτικά στη θεματογραφία της πόλης. Ατμομηχανή του φύλλου το αθλητικό του ένθετο, με χορταστική αναφορά σε όλη την κίνηση του Σαββατοκύριακου, σε όλα τα σπορ. Οι πρωταγωνιστές, τα αποτελέσματα, τα παρασκήνια, η κριτική και ό, τι θα ήθελε να μάθει ή να διαβάσει ο Αχαιός φίλαθλος.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Η σαββατιάτικη εκδοχή της “Πελοποννήσου” δίνει περισσότερο χώρο σε ρεπορτάζ αιχμής ή και πιο ανάλαφρες προσεγγίσεις της τοπικής ζωής, με έμφαση στη φωτογραφία και με οδηγό ένα διαφορετικό κριτήριο για την αντίληψη της επικαιρότητας. Ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία έχουν περίοπτη θέση, όπως και τα αφιερώματα στα αθλητικά γεγονότα του Σαββατοκύριακου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Ένας ισορροπημένος συνδυασμός ειδησεογραφίας του Σαββάτου, επίκαιρων ρεπορτάζ, αφιερωμάτων, συνεντεύξεων, μαχητικής αρθρογραφίας, αλλά και ειδικών στηλών με πλουραλιστικό περιεχόμενο. Πλούσιο αθλητικό «σώμα», με συνεντεύξεις, αφιερώματα και σχόλια, και φυσικά ατζέντα των συναντήσεων της Κυριακής στα γήπεδα.

Ομιλία εκδότη κ. Θόδωρου Λουλούδη για την πορεία των 130 ετών της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» και τις περαιτέρω προοπτικές στη νέα εποχή

Προβολή video με θέμα την αλληλένδετη κοινή διαδρομή της εφημερίδας και της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή απεικονίζεται σε χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα της «ΠΕΛΟΝΝΗΣΟΥ» από το 1886 έως το 2016

«Θεατροποίηση» παλιών επιθετικών άρθρων, ως σατιρική ανάδειξη της παλιάς δημοσιογραφικής γλώσσας

Μουσικό κομμάτι αφιερωμένο στην ιστορία της εφημερίδας

Θεατρικό – χορευτικό εμπνευσμένο από την ιστορία της εφημερίδας και την ουσία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος

Μουσικό πρόγραμμα από την πατρινή performer, Νίνα Λοτσάρη

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπης Παυλόπουλος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.

Event Details
 • Start Date
  10 Ιουλίου, 2016 12:00 πμ
 • End Date
  10 Ιουλίου, 2016 12:00 πμ
 • Status
  Expired
 • Organizer
 • Category
Event Details
 • Start Date
  10 Ιουλίου, 2016 12:00 πμ
 • End Date
  10 Ιουλίου, 2016 12:00 πμ
 • Status
  Expired
 • Organizer
 • Category