1η Ενεργειακή ημερίδα για τη Δυτική Ελλάδα

H 1η Ενεργειακή Ημερίδα για τη Δυτική Ελλάδα που έλαβε χώρα την 19η Δεκεμβρίου 2016 στο επιμελητήριο Αχαΐας, στην Πάτρα. Διοργανωτές: Επιμελητήριο Αχαΐας, Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) και η εφημερίδα “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”, ενώ έγινε υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

1η Ενεργειακή Ημερίδα για τη Δυτική Ελλάδα

Η ημερίδα κατάφερε να συγκεντρώσει στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κεντρικής κυβέρνησης καθώς και επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς που ενδιαφέρονται για τις ενεργειακές εξελίξεις τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και πιο ειδικά για την Δυτική Ελλάδα.

Σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, αναμένεται να δρομολογηθούν στη Δυτική Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, όπως διεφάνη από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων παραγόντων, στην 1η Ενεργειακή Ημερίδα που διοργανώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου από το Επιμελητήριο Αχαΐας, την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας και την εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Ιωάννη Μπασιά, ο οποίος τόνισε ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, τόσο στη Δυτική Ελλάδα όσο και στο Ιόνιο, θα έχει αναπτυχθεί πλήρως η ερευνητική δραστηριότητα, ενώ σε κάποιες περιοχές θα ξεκινήσει και η παραγωγή υδρογονανθράκων, όπως π.χ. στο Κατάκολο. Προτεραιότητα της ΕΔΕΥ είναι να φέρει επιτυχώς σε πέρας το έργο που έχει αναλάβει, τόσο σε διαπραγματευτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, η ασφάλεια των εργαζομένων και του περιβάλλοντος, με την πιο σύγχρονη και αυστηρή νομοθεσία που υπάρχει για τις εξωχώριες έρευνες.

Ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου, έκανε μια παρουσίαση των ερευνητικών εργασιών που έχει πραγματοποιήσει η κοινοπραξία ΕΛΠΕ – EDISON στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου τα σεισμικά δεδομένα έχουν εντοπίσει έναν πολλά υποσχόμενα στόχο, ο οποίος αν αποδειχθεί ότι περιέχει κοίτασμα πετρελαίου, τότε οι απολήψιμες ποσότητες θα είναι άνω των 100 εκατ. βαρελιών, για τις οποίες θα απαιτηθούν επενδύσεις μέχρι και 2 δισ. ευρώ. Ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε και σε διάφορες ενδείξεις και στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα η έρευνα και που θεωρούνται πολύ ενθαρρυντικά.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και δικηγόρος Γιώργος Μαυραγάνης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στην προσπάθεια που αφορούσε την εισήγησή του για τις φορολογικές και λογιστικές διατάξεις που αφορούν τις άδειες εκμετάλλευσης. Οι πιο χαρακτηριστικές προβλέψεις, είναι ο φόρος εισοδήματος 20% επί των κερδών της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και ο περιφερειακός φόρος 5%, εφόσον βρεθούν κοιτάσματα. «Δώσαμε μια σημαντική πηγή εισοδήματος στην Περιφέρεια για να μπορέσει να έχει πρόσθετους πόρους που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξή της. Πρέπει, όμως, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το ΥΠΟΙΚ και η φορολογική διοίκηση να εκδώσουν τις απαραίτητες πράξεις και εγκυκλίους, στο βαθμό που χρειάζεται, ώστε να μην υπάρξει εμπόδιο στην εφαρμογή του περιφερειακού φόρου» τόνισε ο κ. Μαυραγάνης.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, επικεντρώθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε ο φορέας, ώστε να ανοίξει η συζήτηση σε όλα τα επίπεδα για τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος και για την απόδοση μέρους των κερδών από την εκμετάλλευση, υπό τη μορφή περιφερειακού φόρου. Παράλληλα, επισήμανε τη συμβολή του ΤΕΕ στη διαμόρφωση μιας ανοικτής συζήτησης που δεν είχε στόχο να δημιουργήσει κλίμα φοβίας γύρω από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αλλά να προσφέρει μια έγκυρη ενημέρωση για να ληφθούν ορθές αποφάσεις.

Ιδιαιτέρως κατατοπιστική για τις εξελίξεις στο πεδίο της ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν το μέλος της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Νεκταρία Καρακατσάνη, η οποία εστίασε στις αλλαγές που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στην παραγωγή, στη χονδρεμπορία και στα τιμολόγια μέσης και οικιακής κατανάλωσης, από την είσοδο ανεξάρτητων παρόχων. Οπως τόνισε η κ. Καρακατσάνη, τον τελευταίο χρόνο οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διολισθαίνουν, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να εξοικονομεί πάνω από 430 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ την τελευταία τριετία εντείνεται και ο ανταγωνισμός στην αγορά χονδρικής για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς μπαίνουν όλο και πιο πολλοί ιδιώτες με φθηνότερα καύσιμα. Ωστόσο, αυτές οι μειώσεις δεν είχαν περάσει μέχρι σήμερα στην αγορά λιανικής, τουλάχιστον στα τιμολόγια του κυρίαρχου παίκτη, δηλαδή της ΔΕΗ. Μόνο μετά την 1η Ιουλίου, η ΔΕΗ έφερε την έκπτωση 15%, μια κίνηση, η οποία ήταν αποτελεσματική στο επίπεδο της εισπραξιμότητας. Ωστόσο, τα τιμολόγια εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά σε σύγκριση με την τιμή αναφοράς της μεγαβατώρας, λόγω της επιβάρυνσης των λογαριασμών με πρόσθετες χρεώσεις. Σύμφωνα με το μέλος της ΡΑΕ, με την είσοδο όλο και περισσότερων ανεξάρτητων προμηθευτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τα μηνύματα για τους καταναλωτές θα είναι θετικά, καθώς ο ανταγωνισμός αναμένεται να φέρει σύντομα τις πρώτες σημαντικές εκπτώσεις.

Για την αγορά παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, μίλησε ο εμπορικός διευθυντής της Elpedison, Στάθης Βωβός. Η εταιρεία κατέχει αυτή τη στιγμή το 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και ένα χαρτοφυλάκιο πελατών στο κομμάτι της εμπορίας, που ξεπερνά τους 50.000 μετρητές.

Ο Φίλιππος Κοσσαράς της Συμμετρία ΕΠΕ, που είναι ο επίσημος συνεργάτης της Elpedison στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, μίλησε για την ανάπτυξη της αγοράς λιανικής στην περιοχή. Οπως τόνισε, παθογένειες και αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος (Energa, Hellas Power) έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα δυσπιστίας στην αγορά, το οποίο όμως μέσα από διάλογο ξεπερνιέται. Η εταιρεία διαθέτει γραφεία στο Αίγιο και στην Πάτρα και σύντομα θα εξαπλωθεί και σε άλλες αγορές της περιφέρειας.

Event Details
 • Start Date
  19 Δεκεμβρίου, 2016 12:00 πμ
 • End Date
  19 Δεκεμβρίου, 2016 12:00 πμ
 • Status
  Expired
 • Organizer
 • Category
Event Details
 • Start Date
  19 Δεκεμβρίου, 2016 12:00 πμ
 • End Date
  19 Δεκεμβρίου, 2016 12:00 πμ
 • Status
  Expired
 • Organizer
 • Category