Τιμητική εκδήλωση για τον πολιτικό Βασίλη Μπεκίρη

Πλήθος πολιτών κατέκλυσαν την αίθουσα του Γυμνασίου της Κάτω Αχαΐας όπου φιλοξενήθηκε, την 25η Μαρτίου, η εκδήλωση τιμής για τον αχαιό πολιτικό Βασίλη Μπεκίρη που διοργάνωσε ο δήμος της περιοχής μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας.

Εναν τόπο που τίμησε και τιμά ο Βασίλης Μπεκίρης. «Την Αχαγιά δεν την ξεχνάω. Είμαι δημότης της Κάτω Αχαΐας και πάντα θα μάχομαι γι’ αυτή» ανέφερε ο κ. Μπεκίρης ο οποίος βαθιά συγκινημένος από το περιεχόμενο της εκδήλωσης δήλωσε αδυναμία να εκφωνήσει τον λόγο που είχε ετοιμάσει. Και πώς άλλωστε θα μπορούσε να το πράξει μπροστά στους εκατοντάδες παρευρισκομένους που όρθιοι τον καταχειροκροτούσαν.

«Ευπρεπής, Συνεπής, Ακέραιος, Ταπεινός, Εντιμος, Εργατικός και Αγαπητός σε όλους ο Βασίλης Μπεκίρης ακολουθούσε πάντα τη χρυσή τομή ώστε να μην ανεβαίνουν οι τόνοι, διότι οριοθετούσε τη διαφωνία του στο πλαίσιο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, αλλά με απόλυτο σεβασμό στη γνώμη του ‘’αντιπάλου’’», ήταν τα λόγια του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Χρήστου Νικολάου. Ο κ. Νικολάου ανακοίνωσε ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα δοθεί το όνομα του Βασίλη Μπεκίρη στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το Γενικό Λύκειο της Κάτω Αχαΐας.

Ο εκδότης της «Π» Θεόδωρος Λουλούδης σημείωσε τα εξής: «Η κοινωνία μας επέδειξε σταθερή προτίμηση στο πρόσωπό του και αυτός της το επέστρεψε με τη προσήλωσή του στην Αχαΐα και τις υποθέσεις της. Σήμερα ως ”απόστρατος” περνά μέρος του χρόνου του στο καφενείο μαζί με όσους εκπροσώπησε, με όσους ήταν υπεύθυνος για την τύχη τους. Δεν είναι λίγο αυτό. Να ξεκινάς και να ολοκληρώνεις στον ίδιο τόπο με τους ανθρώπους που γνωρίζεις από παιδί. Η τρέχουσα συγγραφική δράση του Βασίλη Μπεκίρη, η δράση του ως χομπίστας της πολιτικής ιστορίας δεν δείχνει μόνο πόσο καμαρώνει που έζησε κοντά στα σημεία όπου γεννήθηκαν τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σφράγισαν την ελληνική πολιτική ζωή, αλλά επιπλέον αποδεικνύει ότι δεν υποδυόταν κατά την παραμονή του στην πολιτική».

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Αχαΐας Ανδρέας Μαζαράκης πέραν του χαιρετισμού που απεύθυνε στην εκδήλωση, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τον πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Σταυρογιαννόπουλο εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους για τους παρευρισκομένους «οι οποίοι έδωσαν δυναμικό παρών στη βράβευση ενός από τους κορυφαίους αχαιούς πολιτικούς, τον Βασίλη Μπεκίρη. Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και ήταν συγκλονιστική, περίσσευσε το συναίσθημα και ξεχείλισε η συγκίνηση».

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε την άριστη συνεργασία που είχαν και στάθηκε στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Βασίλη Μπεκίρη που αφορούν την αξιοπρέπεια, την εντιμότητα, τη φιλικότητα και τη δημιουργικότητα.

Μιλώντας για τον Βασίλη Μπεκίρη ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι ευτυχής για το γεγονός ότι συγκαταλέγομαι μεταξύ των ομιλητών της σημερινής εκδήλωσης διότι όταν αναφερόμαστε σε πολιτικούς της γενιάς του κ. Βασίλη Μπεκίρη, αναφερόμαστε σε αυτούς οι οποίοι οδήγησαν την Ελλάδα σε έναν κορυφαίο σταθμό της σύγχρονης ιστορίας της ή τον ‘’ύπατο σκοπό της ιστορίας’’κατά τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, την ένταξη της στην ΕΟΚ. Αυτοί οι οποίοι ορθώς ερμήνευσαν την πολιτική ως χρέος και θυσία».

Ο πρώην διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέας Παναγόπουλος ανέλυσε τη συμβολή του Βασίλη Μπεκίρη στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

«Το έργο σας αυτό αναγνωρίστηκε από όλους μας από τα αποτελέσματα που προέκυψαν, γιατί αμέσως ξεκίνησαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Αξίζει εδώ να τονίσουμε ότι ‘’εσείς σαν κυβέρνηση διατηρήσατε ό,τι καλό προϋπήρχε’’ και προχωρήσατε την εκπαιδευτική σας μεταρρύθμιση για μια σύγχρονη, οργανωμένη και λειτουργούσα Παιδεία, που σε γενικές γραμμές έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των εκπαιδευτικών».

Μιλώντας για τον συγγραφέα Βασίλη Μπεκίρη ο φιλόλογος Φώτης Δημητρόπουλος ανέφερε: «Ο Β. Μπεκίρης μάς έχει δώσει δύο κατηγορίες συγγραμμάτων. Τα ιστορικά και τα απομνηματογραφικά. Ως ιστορικός θέτει ως αντικείμενο της συγγραφής του τον ίδιο τον Ελληνα ουσιαστικά, τις πράξεις του, ηρωικές ή μελανές, τις νίκες και τις ήττες του, τα πάθη και τα λάθη του… Οταν ένας πολιτικός γράφει τα απομνημονεύματά του οφείλει o μελετητής να έχει υπόψη του τον γνωστό ενδοιασμό του Σπ. Τρικούπη για τους κινδύνους που προέρχονται ‘’εκ της φύσεως του χαρακτήρος και της αδυναμίας των ανθρώπων και απειλούν την αντικειμενική έκθεση των γεγονότων’’. Η εντιμότητα όμως και η ειλικρίνεια του χαρακτήρα του συγγραφέας μπορούν να εγγυηθούν τον περιορισμό τέτοιων κινδύνων».

Ο δημοσιογράφος και συνεργάτης της «Π» Διονύσης Ζακυνθινός παρουσίασε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο την πολιτική του πορεία. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ο Βασίλης Μπεκίρης ανήκει σε μια γενιά πολιτικών με αρχές και αξίες, που δίδαξαν ήθος, πολιτική συνέπεια, αξιοπρέπεια. Ανήκει στη λεγόμενη ‘’παλαιά σχολή’’ που δεν υπηρέτησαν απλώς ένα κόμμα ή μια παράταξη, αλλά την πατρίδα. Και γι’ αυτό ακριβώς απόψε βρισκόμαστε εδώ, μετά από την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας να τιμήσει ένα άξιο τέκνο της. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο πολυκύμαντος βίος και η λαμπρή πολιτική σταδιοδρομία του Βασίλη Μπεκίρη, έρχονται να επιβεβαιώσουν με τη σειρά τους το περιεχόμενο μιας περίφημης κρατικής μαντινάδας: «Ο άντρας κάνει τη γενιά και όχι η γενιά τον άντρα».

Την εκδήλωση παρουσίασε η αρχισυντάκτρια της «Π» Μαρίνα Ριζογιάννη.

Η εφημερίδα “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ” σε ειδικό ένθετο που κυκλοφόρησε στις 25 Μαρτίου, παρουσίασε την πολιτική δράση του κ. Μπεκίρη, το συγγραφικό του έργο και την προσφορά του στην Αχαΐα.

Event Details
  • Start Date
    4 Νοεμβρίου, 2016 12:00 πμ
  • End Date
    4 Νοεμβρίου, 2016 12:00 πμ
  • Status
    Expired
  • Location
  • Organizer
  • Category
Event Details
  • Start Date
    4 Νοεμβρίου, 2016 12:00 πμ
  • End Date
    4 Νοεμβρίου, 2016 12:00 πμ
  • Status
    Expired
  • Location
  • Organizer
  • Category