Παρουσίαση Βιβλίου – Ε. Βενιζέλος

Η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, οι εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ και το pelop.gr διοργάνωσαν, στην Πάτρα, την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου

Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας
Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00, στο ξενοδοχείο Patras Palace

Πρόκειται για σειρά άρθρων και παρεμβάσεων, με επίκεντρο τη συνταγματική αναθεώρηση, στο φόντο της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, όπως η τελευταία εξελίσσεται στην Ελλάδα και διεθνώς, με την κεντροαριστερά στο επίκεντρο του προβληματισμού, ο οποίος αναζητά απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει ο λαϊκισμός και η απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών.

Ομιλητές:

Κώστας Λογαράς, Λογοτέχνης
Αθανάσιος Ζούπας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου

Εισαγωγή & Συντονισμός:

Κωνσταντίνος Μάγνης, Διευθυντής Σύνταξης Εφημερίδας «Πελοπόννησος»

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Εκδότης Εφημερίδας «Πελοπόννησος», Θεόδωρος Λουλούδης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για όλα.
Η χώρα χρειάζεται πολιτική μεταβολή.

Ενας πολιτικός με χειμαρρώδη λόγο, πάντα εκτός χειρογράφου. Το κοινό της κατάμεστης αίθουσας τον υποδέχθηκε, ως όφειλε, ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα που διαχειρίστηκε τις τύχες της χώρας – υπουργός επί των οικονομικών αλλά και αντιπρόεδρος κυβερνήσεων- κατά την περίοδο της μεγάλης δοκιμασίας, μετά το 2010.
Μια αφήγηση που κράτησε σχεδόν με κομμένη την ανάσα, όλους, έθεσε όμως τι ζήτημα στη σωστή βάση, προκαλώντας το διάλογο, μέσα απο κρίσιμα αλλά και καίρια ερωτήματα και ειδικές απαντήσεις.
Ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος αυτός που μανγήτισε το κοινό στην Πάτρα την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, στον χώρο του ξεν. Patras Palace, αναφερόμενος στην κρίσιμη αυτή εθνική συγκυρία.

Μέσα από την ομιλία του αυτή όρισε ως πολιτικός αυξημένης διανόησης, πρώτα απ όλα, τη δική του μονάδα μέτρησης: Τις λεγόμενες «πυκνώσεις της ιστορίας»: Περιόδους δηλαδή κρίσιμων αλλά και ταυτόχρονα συγκυριακών δημοκρατικών αποφάσεων, με σημαντική όμως επίπτωση στους λαούς και το μέλλον τους.

«Υπάρχουν λοιπόν στιγμές που πυκνώνει ο χρόνος, η Ελλάδα το 1941-44 για παράδειγμα άλλαξε φυσιογνωμία τότε, σε μια τετραετία ξαναγνωρίστηκε η κοινωνία» εξήγησε και συνέκρινε αυτή την ιστορική περίοδο με «τη δεκαετία της κρίσης, 2010-1019, μια περίοδο από τη φύση της πυκνή ιστορικά που δεν συγκρίνεται με την προηγούμενη 10ετία αλλά με την 40ετία ολόκληρης της Μεταπολίτευσης».
Μέσα από το περιεχόμενο αυτής της ειδικής σε μέτρο χρονικό και ιστορικό ομιλίας, κατάφερε να ασκήσει τεκμηριωμένη κριτική, τόσο για το δημοψήφισμα του 2015 όσο και τη σημερινή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την συνταγματική αναθεώρηση.

Άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση: «Και έχουμε μια πλειοψηφία 62%. Το αποτέλεσμα εξαφανίζεται όμως την επόμενη ημέρα διότι ο λαός ψηφίζει ‘’όχι’’, αλλά η Κυβέρνηση ενστερνίζεται την πολιτική του ‘’ναι’’ με τους χειρότερους και πιο ταπεινωτικούς όρους». Σχετικά με την αναθεωρητική απόπειρα της Κυβέρνησης σήμερα, όσον αφορά στο σύνταγμα συμπέρανε: «Αυτή λοιπόν η δημοκρατία που τα αφομοιώνει όλα και πορεύεται, σημαίνει ότι αντιμετωπίζει κρίση συμμετοχής και αντιπροσώπευσης, κρίση ταυτότητας και νομιμοποίησης. Και νομίζουν όλοι ότι οφείλεται στο σύνταγμα και ότι μπορούμε να μαζευτούμε και να το αλλάξουμε, να αλλάξουμε δηλαδή τη μοίρα μας».
Τη συζήτηση προλόγισε ο λογοτέχνης Κώστας Λογαράς, ενώ σημαντική για τη συνέχεια και εμβάθυνση της συζήτησης ήταν η εισήγηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου των Πατρών Αθανάσιου Ζούπα. Συντόνισε ο διευθυντής σύνταξης της «Π» Κωνσταντίνος Μάγνης και χαιρέτισε επίσης ο Θεόδωρος Λουλούδης, εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Παρευρέθηκαν ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, οι δήμαρχοι Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, οι πρώην βουλευτές Κώστας Σπηλιόπουλος, Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο πρώην νομάρχης Στ. Αθανασόπουλος – Σερέτης, ο πρ. δήμαρχος Ανδρέας Καράβολας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηλίας Γκοτσόπουλος και Νίκος Τζανάκος, ο πρ. γγ Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης, ο νομικός και πρ. βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, ο πρόεδρος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΙΝΑΛ Γ. Αθανασόπουλος, πολλοί νομικοί και άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης.

 

Event Details
  • Start Date
    8 Φεβρουαρίου, 2020 6:00 μμ
  • End Date
    8 Φεβρουαρίου, 2020 9:00 μμ
  • Status
    Expired
  • Organizer
  • Category
Photos
Event Details
  • Start Date
    8 Φεβρουαρίου, 2020 6:00 μμ
  • End Date
    8 Φεβρουαρίου, 2020 9:00 μμ
  • Status
    Expired
  • Organizer
  • Category