Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας – Βραβεύσεις

Η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, διοργάνωσε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με θέμα την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Πάτρας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 130 ετών από την έκδοση του πρώτου φύλλου της.

Η απονομή των βραβείων έγινε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στην Αγορά Αργύρη, στις 7 το απόγευμα.

Η εκδήλωση της «Π» και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας, για την απονομή των βραβείων στις μελέτες που ξεχώρισαν για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, συνέπεσε χρονικά με την ουσιαστική έναρξη των διαδικασιών για την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου.

Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων και των επαίνων στις μελέτες που ξεχώρισαν για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που συνδιοργάνωσαν η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαϊας .

Η αίθουσα της Αγοράς Αργύρη αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τους παριστάμενους.

Στην Πάτρα βρέθηκε, από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 25/9, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Μαζί του και η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Σία Αναγνωστοπούλου.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η πορεία προς την απόδοση του παλιού λιμένα της πόλης στον Δήμο και στους Πατρινούς, αφήνει πίσω της τις μέρες της διεκδίκησης και περνάει σε μια διαδικασία δύο «ταχυτήτων».

Η μία αφορά τις περίπλοκες νομικοτεχνικές διατυπώσεις που χρειάζονται για το τυπικό σκέλος της απόδοσης. Η δεύτερη, την εκπόνηση ενός σχεδίου αξιοποίησης, σε συνδυασμό με την αναζήτηση πόρων για χρηματοδότηση των χρήσεων που θα προβλέπει το σχέδιο αυτό.

Η βράβευση των αρχιτεκτόνων που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων της Αχαΐας και η «Π», στο πλαίσιο των 130 ετών από την ίδρυση της εφημερίδας, πήρε χαρακτηριστικά ημερίδας, χάρη και στη συμμετοχή του υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, του ανθρώπου που σε συνεργασία με τον δήμαρχο Κ. Πελετίδη και τον πρόεδρο του ΟΛΠΑ ενήργησαν ώστε η απόδοση του θαλασσίου μετώπου να δρομολογηθεί πάνω σε μια θεμελιωμένη συμφωνία, απότοκο της βούλησης της Πολιτείας για την παραχώρηση, αλλά και της διαλλακτικής διάθεσης της δημοτικής αρχής, που διατηρεί απαιτήσεις για περαιτέρω «κέρδη», αλλά δεν τα θέτει ως προαπαιτούμενο για να συνυπογράψει.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

«Τα καταφέραμε» ήταν ο λιτός λόγος του υπουργού. Θερμή αλλά και μαχητική η αντιφώνηση Πελετίδη, που έθεσε ζήτημα δικαιώματος της Πάτρας για χρηματοδότηση της ανάπλασης, ενώ ο περιφερειάρχης επισημοποίησε ενώπιον κυβερνητικών φορέων το σύνθημά του για αναθέρμανση του στόχου της ενοποίησης των χώρων περί το νέο Μουσείο.

Να μην χαθεί καθόλου χρόνος σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να παραδοθεί το λιμάνι στην πόλη μέσα στο επόμενο οκτάμηνο, ίσως και εξάμηνο, προέτρεψε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας.

«Η πόλη αισθάνεται δικαιωμένη. Το ζήτημα είναι ποια προοπτική θα χαράξουμε για το λιμάνι» ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα οικονομικά εργαλεία.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας σημείωσε ότι επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, το 2010, είχε γίνει η προσωρινή παραχώρηση του λιμανιού και επεσήμανε ότι πλέον είναι μεγάλη ανάγκη να ξεκαθαρίσει η Πάτρα με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσει το μέτωπο που της παραχωρείται. «Η πόλη αισθάνεται δικαιωμένη. Το ζήτημα είναι ποια προοπτική θα χαράξουμε για το λιμάνι» ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν τα κατάλληλα οικονομικά εργαλεία.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

O δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης τόνισε την ανάγκη ο Δήμος μαζί με το υπουργείο να προχωρήσουν από κοινού για χρηματοδότηση της ανάδειξης του θαλασσίου μετώπου.

«Μέσα από τον σχεδιασμό θα ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που οργανώθηκε από την «Πελοπόννησο» και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Αχαΐας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών και του τοπικού δυναμικού.

ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αχαΐας Ανδρέας Λάζαρης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι με την προωθούμενη αλλαγή «ο ΟΛΠΑ φεύγει, ο Δήμος έρχεται» και εξήγησε ότι πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας επιλογή η παραχώρηση. Επεσήμανε επίσης ότι η Πάτρα ουσιαστικά «ασφυκτιούσε μιας και δεν είχε την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τη θάλασσα. Η έξοδος από την αφάνεια και η απόδοση ταυτότητας είναι εκείνη που διαμορφώνει τη δυναμική».

Ο ΟΛΠΑ
Ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, ο ρόλος του οποίου ήταν καταλυτικός στην προετοιμασία της απελευθέρωσης αλλά και στο στήσιμο «γέφυρας» ανάμεσα σε Κυβέρνηση και δημοτική αρχή, σημείωσε από την πλευρά του ότι η Πάτρα πάντα είχε δεσμούς με το λιμάνι και επεσήμανε ότι η παραχώρηση ήταν αποτέλεσμα σχέσεων εμπιστοσύνης που διαμορφώθηκαν μεταξύ ΟΛΠΑ και υπουργείου Ναυτιλίας. Ευχήθηκε επίσης να γίνουν και ανάλογα σημαντικά βήματα με τη διέλευση του τρένου. Κατά τον κ. Κοντοέ, πρέπει το τρένο να φθάσει στο λιμάνι και η υπογειοποίηση είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Στην εκδήλωση διαφάνηκε ότι η υπόθεση της χάραξης της σιδηροδρομικής γραμμής είναι το μεγάλο παράλληλο μέτωπο της πόλης, το οποίο πρέπει να απαντηθεί έγκαιρα, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση του παλαιού λιμένος.

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Παρέμβαση έκανε και ο Χρήστος Πατούχας , ως μέλος των «Ενεργών Πολιτών για την διεκδίκηση του Μετώπου» λέγοντας ότι η κίνηση που μετείχε είχε συγκεντρώσει 40.000 υπογραφές για την απόδοση του λιμανιού στους Πατρινούς, ενώ καυτηρίασε τη στάση της προηγούμενης διοίκησης του ΟΛΠΑ ότι κάθε προσπάθεια που γινόταν για παραχώρηση προσπαθούσε να την τορπιλίσει.

K. ΣΕΡΡΑΙΟΣ

Ο Κώστας Σερραίος, καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προχώρησε σε παρουσίαση «για τις σύγχρονες προκλήσεις στην επαναδιαχείριση των πόλεων».

Εφερε τέσσερα παραδείγματα πόλεων που έχουν αξιοποιήσει το υδάτινο στοιχείο που βρίσκεται δίπλα τους: Η Βαρκελώνη, το Μπιλμπάο, το Αμστερνταμ και το Αμβούργο.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ

Οι βραβευθέντες του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που οργάνωσε η «Πελοπόννησος» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Αχαΐας είναι οι εξής:
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ
Ανδριάννα Λίμπα, Παναγιώτα Μουρατίδου.
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ

Αντώνιος Περπαντίδης, Κωνσταντίνος Θόρβαλτ Μπάρλας, Εμμανουήλ Βοράκης, Αθανάσιος Χρυσομάλλης, Κατερίνα Ράπτη, Ελενα Παπαγεωργίου, Ελένη Θεοδωρίδου, Βασίλης Βαβούγνιος, Βασίλειος Στεργιούδης, Κωνσταντίνος Πανόπουλος.

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ

Ιωάννης Φραγκάκης.

1ος ΕΠΑΙΝΟΣ

Αλέξιος Τζομπανάκης.

2ος ΕΠΑΙΝΟΣ

Σταύρος Μουζακίτης, Παναγιώτα Στυλιανίδου.

3ος ΕΠΑΙΝΟΣ

Αννα Δούκα, Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, Ιωάννα Κουλούρη, Γρηγόρης Κουτρόπουλος, Νικόλαος Σπύρου.

H τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων στις μελέτες που ξεχώρισαν για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, ήταν ενταγμένη στις παράλληλες εκδηλώσεις του ΣΑΝΑ που φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο της 8ης Πανελλήνιας Εκθεσης Αρχιτεκτονικού Εργου.

Οι αρχιτεκτονικές προτάσεις που υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν για την ανάπλαση του παλιού λιμανιού, αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη ιδεών γι’ αυτό το ζωτικής σημασίας τμήμα του αστικού ιστού της Πάτρας, το οποίο μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία ενός επιστημονικού διαλόγου, με τη συμμετοχή του τεχνικού κόσμου, του τοπικού πολιτικού προσωπικού και της κοινωνίας για την μελλοντική χρήση της παραλιακής ζώνης που θα αποδοθεί.

Event Details
  • Start Date
    25 Σεπτεμβρίου, 2016 12:00 πμ
  • End Date
    25 Σεπτεμβρίου, 2016 12:00 πμ
  • Status
    Expired
  • Organizer
  • Category
Event Details
  • Start Date
    25 Σεπτεμβρίου, 2016 12:00 πμ
  • End Date
    25 Σεπτεμβρίου, 2016 12:00 πμ
  • Status
    Expired
  • Organizer
  • Category