Περιφερειακή Συνάντηση ΤΕΒΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΕΒΑ

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD) 2014-2020 που υλοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2018-2019», διοργανώνει Περιφερειακή Συνάντηση των Φορέων Κοινωνικών Συμπράξεων των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Ιουνίου στην Πάτρα, στο Ξενοδοχείο MY WAY HOTEL & EVENTS, ώρες 09.00 – 21.30 και απευθύνεται σε στελέχη και εκπροσώπους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δήμων, των Μητροπόλεων και των άλλων φορέων που συμμετέχουν στις Κοινωνικές Συμπράξεις στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας). Η Συνάντηση αποτελεί για τους εκπροσώπους και τα μέλη των Κοινωνικών Συμπράξεων μία πολύ σημαντική ευκαιρία για δικτύωση, επίλυση προβλημάτων, ανταλλαγή καλών  πρακτικών, δυνατότητα ανάπτυξης συνεργιών αλλά και καλύτερο συντονισμό των επιμέρους ομάδων σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν:  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κύριος Νεκτάριος Φαρμάκης, η Διοικήτρια του Ο.Π.Ε.Κ.Α, κα. Ξένια Παπασταύρου,  ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, κα. Μαρία Σαλμά και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος.

Η Συνάντηση θα πλαισιωθεί με ενημερωτικές ομιλίες που αφορούν στην ορθή διαχείριση και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας του Προγράμματος, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τον βέλτιστο συντονισμό μεταξύ των φορέων.

Ο κ. Ιωάννης Πασπάλας, Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής Προγράμματος ΤΕΒΑ, θα αποτελέσει τον πρώτο και κεντρικό ομιλητή της Συνάντησης ο οποίος θα παρουσιάσει απολογιστικά στοιχεία που οριοθετούν το ποιοτικό άλμα στην νέα προγραμματική περίοδο . Ενώ στη συνέχεια ο κ. Χρήστος Παπασημακόπουλος, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας  και η κα.  Μαρία Ξένου θα αναφερθεί στο σχεδιασμό και το μοντέλο νέων Συνοδευτικών Μέτρων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Οι ομιλίες θα συνδυάζονται με συζήτηση μεταξύ ομιλητών και συμμετεχόντων, όπου οι εκπρόσωποι των φορέων των Κοινωνικών Συμπράξεων των Π.Ε. της Δυτικής Ελλάδας, θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τους προβληματισμούς τους και να οδηγηθούν σε λύσεις των προκλήσεων σχετικά  την κάλυψη των αναγκών των οικονομικά ευπαθών πολιτών, που αποτελούν τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί workshop με στόχο την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.  Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με μια σύντομη ξενάγηση στην πόλη της Πάτρας όπου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα Πατρών.

Δείτε εδώ το πλήρες φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης.

Event Details
 • Start Date
  27 Ιουνίου, 2022 12:00 μμ
 • End Date
  27 Ιουνίου, 2022 10:45 μμ
 • Status
  Expired
 • Location
 • Organizer
 • Category
 • Address
  Λεωφ. Όθωνος-Αμαλίας 15, Πάτρα 262 23

Στην Πάτρα η πρώτη Περιφερειακή Συνάντηση για το ΤΕΒΑ στη Δυτική Ελλάδα

Στο σύνολο των δράσεων και πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα τελευταία 2,5 χρόνια, στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ, εστίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022, στην Περιφερειακή Συνάντηση των Φορέων Κοινωνικών Συμπράξεων των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “MyWay”, στην Πάτρα.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD) 2014-2020, της πράξης ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2018-2019.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε το ΤΕΒΑ μόνο ως ένα πρόγραμμα διανομής κάποιων προϊόντων που ανακουφίζουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των συμπολιτών μας. Άλλα ως μία ολοκληρωμένη υπηρεσία που αποδεικνύει πως κανένας δεν είναι μόνος του» τόνισε ο Περιφερειάρχης κι εξήγησε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,  με τα Συνοδευτικά Μέτρα του ΤΕΒΑ που διακρίνονται σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο για τις καινοτόμες προσεγγίσεις αλλά και τα αποτελέσματά τους, επεκτείνει το πλέγμα αλληλεγγύης με δράσεις που αφορούν σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού: γυναίκες, παιδιά, εφήβους, φροντιστές, κ.ά.

«Πρόκειται, επί της ουσίας, για το πιο μεγάλο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που έχουμε στα χέρια μας, γιατί μιλά απευθείας στο πορτοφόλι των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα διαβίωσης» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης για το ΤΕΒΑ και σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους συμπλήρωσε: «Ένα πρόγραμμα που αφορά σε 44.456 ωφελούμενους και ανάμεσα τους είναι περίπου 9.300 παιδιά και έφηβοι.  Ο πληθυσμός του ΤΕΒΑ αντιστοιχεί στο 6,5% της Περιφέρειας μας».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες στήριξης της κοινωνίας, είπε ακόμα: «Για πρώτη φορά εφαρμόζεται στο επίπεδο της Περιφέρειας ολοκληρωμένο Σχέδιο για τα κοινωνικά ζητήματα με πυξίδα βεβαίως τον Μηχανισμό Συντονισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Καινοτομίας και το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης που θέσαμε σε εφαρμογή.Για πρώτη φορά αντιμετωπίσαμε ολοκληρωμένα και με πρόγραμμα σε συνθήκες πανδημίες τις γνωστές αλλά και τις έκτακτες ανάγκες. Σχεδιάζουμε κοινωνικές δράσεις όχι μόνο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος αλλά ευρύτερα. Είναι επιλογή μας να μην κρυβόμαστε πίσω από τους κοινωνικούς φορείς. Αλλά να είμαστε μαζί τους, στην πρώτη γραμμή. Λέμε με έμφαση: «Κανένας μόνος του στη Δυτική Ελλάδα. Και το εννοούμε».

Μιλώντας για την παροχή υπηρεσιών αυτόνομης διαβίωσης για τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι πρόσθεσε ότι περισσότερες από 750 αιτήσεις κατατέθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε μόλις δύο μήνες, ενώ παρέπεμψε και πρωτοβουλία koinoniapde.gr, αλλά και την ηλεκτρονική σελίδα του Παρατηρητηρίου που απαντά στο socialpolicy-pde.gr, όπουο πολίτης πλέον έχει πρόσβαση με εύκολη πλοήγηση, έγκυρη ενημέρωση και καθοδήγηση, ώστε να ενημερώνεται για κοινωνικές υπηρεσίες.

Η Διοικήτρια Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), Ξένια Παπασταύρου, επισήμανε τη μεγάλη σπουδαιότητα των δράσεων του ΤΕΒΑ λέγοντας μεταξύ άλλων πως σκοπός του ΤΕΒΑ είναι να ανακουφίσει τις μορφές ακραίας φτώχειας με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Συνεχίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος εξειδίκευσε σε βέλτιστες πρακτικές ψυχοκοινωνικής στήριξης οικονομικά αδύναμων πολιτών που προκρίθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η δράση γνωριμία με τον αθλητισμό που απευθύνθηκε σε παιδιά 6-12 ετών, αλλά και η τηλεφωνική ψυχολογική στήριξη απόρων που υλοποιήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. «Δεν θέλουμε κανέναν στο περιθώριο, αγωνιζόμαστε για την ισοτιμία και την ελεύθερη συμμετοχή των 700.000 ψυχών της Περιφέρειας μας» τόνισε ο κ. Μπονάνος.

Στις κοινωνικές συμπράξεις και το έργο που μέχρι σήμερα έχει παραχθεί αναφέρθηκε αναλυτικά η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας  Μαρία Σαλμά , επισημαίνοντας ότι το ΤΕΒΑ «αποτελεί βασικό εργαλείο ανακούφισης για χιλιάδες οικογένειες και πολίτες» και πρόσθεσε: «Ως αυτοδιοίκητος φορέας έχουμε πλήρη επίγνωση της καθημερινότητας των οπλιτών. Γνωρίζουμε τις ανάγκες, είμαστε παρόντες και έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε νέες προκλήσεις με προτάσεις, λύσεις και ιδέες που μοναδικό σκοπό και στόχο έχουν την αλληλεγγύη και την κι9νωνική προστασία των ευάλωτων ομάδων».

Αντιστοίχως ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, χαρακτήρισε υποδειγματικό τον τρόπο που υλοποιείται το πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της Περιφέρειας για την σωστή προετοιμασία και τόνισε: «Δική μας ευθύνη είναι να αξιοποιούμε στο ακέραιο κάθε πρόγραμμα που στοχεύει στη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας και αυτό να γίνεται με συνέπεια και διακριτικότητα».

Ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος ΤΕΒΑ, Ιωάννης Πασπάλας παρουσίασε συμπεράσματα και απολογιστικά στοιχεία που οριοθετούν το ποιοτικό άλμα στην νέα προγραμματική περίοδο αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το 72% των τελικών δικαιούχων στη Δυτική Ελλάδα έχει λάβει βοήθεια πάνω από μία φορά και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 83% έχει λάβει βοήθεια πάνω από μία φορά.

Όσο για τη δυνατότητα αγοράς των προϊόντων, όπως παρουσίασε ο κ.Πασπάλας, το 57% των Τελικών Δικαιούχων στη Δυτική Ελλάδα και το 60% στην υπόλοιπη Ελλάδα πριν από έναν χρόνο δεν μπορούσαν αυτοί ή τα μέλη της οικογένειάς τους να αγοράσουν τα προϊόντα που παίρνουν από το ΤΕΒΑ ενώ το 26% των Τελικών Δικαιούχων στη Δυτική Ελλάδα και το 23% στην υπόλοιπη Ελλάδα δήλωσε ότι πριν από έναν χρόνο μπορούσαν αυτοί ή τα μέλη της οικογένειάς τους να αγοράσουν τα προϊόντα που παίρνουν από το ΤΕΒΑ.

Από την μεριά του, ο Προϊστάμενος της γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΔΕ, Χρήστος Παπασημακόπουλος, παρουσίασε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ. Αναφερόμενος στην πορεία εξέλιξης του έργου, υποστήριξε ό,τι ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων που παρέλαβαν Τρόφιμα στην Αχαΐα, αντιστοιχεί σε  24.848 και ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων που παρέλαβαν ΒΥΣ, αντιστοιχεί σε 15.601. Στην Αιτωλοακαρνανία αντιστοιχεί σε 26.288 και ο συνολικός αριθμός ωφελούμενων που παρέλαβαν ΒΥΣ σε 21.457. Στην Ηλεία αντιστοιχεί σε 19.083 και ο συνολικός ωφελούμενων που παρέλαβαν ΒΥΣ σε 12.922.

Για τον σχεδιασμό και Μοντέλο νέων συνοδευτικών μέτρων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μίλησε η Υπεύθυνη Συνοδευτικών Μέτρων MScΥγειονολόγος – Λογοθεραπεύτρια, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Μαίρη Ξένου. Η ίδιααναφέρθηκε μεταξύ άλλων στιςΔράσεις συνοδευτικών Μέτρων που έχουν υλοποιηθεί στην ΠΔΕ και για τον νέο σχεδιασμό ο οποίος περιλαμβάνει 10 διαφορετικούς τομείς συνοδευτικών μέτρων, συμμετοχή περισσότερων από 5.000 ωφελούμενων και στις 3 Περιφερειακές Ενότητες, συνεργασίες με περισσότερους από 50 φορείςκαι δράσεις σχεδιασμένες για παιδιά, εφήβους, ενήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ακόμα, αναφορά στο πρόγραμμα έκανε και η Προϊσταμένη της Μονάδας Β’ Διαχείρισης και Υλοποίησης Παρακολούθησης πράξεων του Προγράμματος ΤΕΒΑ Ε. Φωτοπούλου.
Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους ομιλητές και τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων.

Τέλος, το Πρόγραμμα της Περιφερειακής συνάντησης ΤΕΒΑ ΠΔΕ ολοκληρώθηκε με δύο Workshopsμε στόχο την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού των φορέων που συμμτέχουν στο πρόγραμμα ενώ πραγματοποιήθηκε και μία σύντομη ξενάγηση στο κέντρο της Αχαϊκής Πρωτεύουσας.
*** Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στον σύνδεσμο:
https://youtu.be/hYCPtJPGxQk
Photos
Event Details
 • Start Date
  27 Ιουνίου, 2022 12:00 μμ
 • End Date
  27 Ιουνίου, 2022 10:45 μμ
 • Status
  Expired
 • Location
 • Organizer
 • Category
 • Address
  Λεωφ. Όθωνος-Αμαλίας 15, Πάτρα 262 23