ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΕΑΝΑ «ΚΟΣΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΠΟΤΩΝ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ»

Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Αναψυχής Νομού Αχαΐας, διοργάνωσε την 2η ημερίδα του κύκλου ενεργειών υποστήριξης του κλάδου με θέμα «Κόστος Τροφίμων, Ποτών, Προσωπικού – Κοστολόγηση», την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 16.00 στον Πολυχώρο ROYAL στην Πάτρα. Η ημερίδα απευθυνόταν αποκλειστικά σε επαγγελματίες της εστίασης και στόχο έχει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στους επιχειρηματίες για τα θέματα αυτά.

Το περιεχόμενό της αναπτύχθηκε σε μορφή σεμιναρίου προς τους συναδέλφους με αντικείμενο τις βασικές πρακτικές οργάνωσης μιας επιχείρησης εστίασης και ιδιαίτερα των μεθόδων κοστολόγησης και επίτευξης μαγειρικής οικονομίας, αποφεύγοντας την έκπτωση στην ποιότητα και το προσωπικό. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν στην πράξη πρότυπα συνταγών φαγητών και ποτών, μοντέλα μετρήσεων, οργανογράμματα, στόχοι, κοστολογικοί πίνακες και λειτουργικά εξοδολόγια. Αναπτύχθηκαν επίσης, συμβουλές επιλογής εποχικών και ντόπιων πρώτων υλών, παραγγελιών και προμηθευτών, αλλά και υποστήριξης του κύκλου της τοπικής αγοράς. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με παρουσιάσεις σχετικά με το περιβάλλον (διαχείριση ενέργειας, σκευή, ανακύκλωση) και την προσοχή στην υγεία του καταναλωτή (θερμοκήπια, χημικά).

Με τη μαζική συμμετοχή γνωστών καταστηματαρχών εστίασης της Αχαΐας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019 στον Πολυχώρο Royal η ημερίδα του ΣΚΕΑΝΑ με θέμα «Κόστος Τροφίμων, Ποτών, Προσωπικού – Κοστολόγηση», στο πλαίσιο του κύκλου ενεργειών υποστήριξης του κλάδου.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των συναδέλφων για τις βασικές αρχές οργάνωσης μιας επιχείρησης εστίασης και συγκεκριμένα η εφαρμογή μεθόδων κοστολόγησης για την επίτευξη μαγειρικής οικονομίας.

Η κυρία Σοφία Χριστοπούλου, Φιλόλογος και Συγγραφέας, μας ταξίδεψε με την παρουσίασή της στις γαστρονομικές συνήθειες των προγόνων μας μέσα από ιστορικές περιγραφές που μαρτυρούν την εξέλιξη των συνταγών και των γεύσεων του τόπου μας.

Στη συνέχεια, ο Executive Chef Ηλίας Κακούρης και η ομάδα του ετοίμασαν ένα πλούσιο μπουφέ με δημιουργίες υψηλής γαστρονομίας, αναλύοντας το κόστος και τον τρόπο διαχείρισης των πρώτων υλών, δίνοντας έμφαση στη σωστή οργάνωση της κουζίνας, αλλά και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των προϊόντων.

Ακολούθησε παρουσίαση νέων τεχνολογικών μέσων και εφαρμογών για την παρακολούθηση του κόστους και της λειτουργίας μίας επιχείρησης εστίασης από το έμπειρο στέλεχος της ΙΜΕ Πληροφορικής κύριο Δημήτρη Παπανικολάου , και πως αυτές διευκολύνουν τις εργασίες των επιχειρήσεων σε ποικίλους τομείς.

Ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ κύριος Σπύρος Στεργίου έκανε λεπτομερή ανάλυση για τις μηνιαίες και ετήσιες υποχρεώσεις των επισιτιστικών καταστημάτων, παρουσίασε τη μορφή των πρότυπων συνταγών φαγητών και ποτών, την διαδικασία υπολογισμού κέρδους-κόστους και σημεία κλειδιά για την μαγειρική οικονομία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι το οποίο έχει διπλή αξία τόσο για την επιχείρηση όσο και για το περιβάλλον.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρασκευή Cocktails και τις πολύ χρήσιμες συμβουλές κοστολόγησης των ποτών και του καφέ από τον Λάμπρο Λιόλιο, Γραμματέα της Ένωσης Barmen Ελλάδος και πιστοποιημένο παγκόσμιο εκπαιδευτή από την IBA.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς της εκδήλωσης «ΜΠΑΚΑΛΑΡΟΣ Α.Ε», «Λούξ plus & light», «IME Πληροφορική» και «Πανίτσας Κρεαταγορά», που χωρίς τη συμβολή τους δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Event Details
Photos
Event Details