Loading...
 Start Page
Τι σηματοδοτεί η παρουσία Δρίτσα στην εκδήλωση «Π» & αρχιτεκτόνων για το θαλάσσιο μέτωπο
Click to enlarge
Wednesday 21 Sep 2016

Η εκδήλωση της «Π» και το Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας για την απονομή των βραβείων στις μελέτες που ξεχώρισαν για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης συμπίπτει χρονικά με την ουσιαστική έναρξη των διαδικασιών για την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου. Το στοίχημα για την τοπική κοινωνία είναι να μην αφήσουν τον χρόνο που θα μεσολαβήσει, μέχρι να καταστεί οριστική η παραχώρηση, να περάσει ανεκμετάλλευτος.

Η παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα στην εκδήλωση της ερχόμενης Κυριακής, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της 8ης Πανελλήνιας Εκθεσης Αρχιτεκτονικού Εργου, σηματοδοτεί την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποδώσει το θαλάσσιο μέτωπο με απτές διαδικασίες, χωρίς χαρακτήρα προσωρινότητας ή επισφαλείς προβλέψεις που συγκρούονταν με γραφειοκρατία και «τη ζωή» διάφορων υπηρεσιών.

Στο διαδικαστικό σκέλος της υπόθεσης επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Πατρών να προχωράει στα βήματα που είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η παραχώρηση. Το διοικητικό συμβούλιο έχει εγκρίνει την ανάθεση εργασιών για την «τροποποίηση του ορίου Λιμενικής Ζώνης Λιμένα Πατρών» και την ερχόμενη Παρασκευή τα μέλη του φέρονται πως θα συζητήσουν, όπως έγραψε η «Π», το θέμα της επανοριοθέτησης, παρουσία, πιθανότατα, του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα.

Ο ΧΡΟΝΟΣ

Ενα κρίσιμο ζήτημα που θα ικανοποιήσει την τοπική κοινωνία, εφόσον ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, είναι η στοχοθεσία ενός χρονοδιαγράμματος για την οριστική απόδοση του θαλασσίου μετώπου. Αναγνωρίζοντας, φυσικά, από την πλευρά των φορέων και των πολιτών της Πάτρας ότι μια τέτοια διαδικασία απαιτεί εύλογο χρονικό διάστημα για να φτάσει στον τερματισμό της. Αλλωστε, αυτό έχει ζητήσει και ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, που μαζί με το δημοτικό συμβούλιο έκαναν την υπέρβασή τους, υιοθετώντας το νέο σχέδιο παραχώρησης που προτάθηκε στην πόλη (με επιμέρους παρατηρήσεις και διεκδικήσεις).

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αυτή όμως -πρέπει να- είναι και η ευθύνη των τοπικών φορέων. Να παρακολουθούν συστηματικά, δηλαδή, και να ελέγχουν την πορεία της νομικοτεχνικής διαδικασίας, η οποία θα είναι ενταγμένη μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο που να βρίσκει σύμφωνους την κυβερνητική πλευρά και τους φορείς της Πάτρας.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Πρώτα ο Δήμος και ακολούθως οι φορείς οι οποίοι έχουν λόγο σε μια ανοικτή συζήτηση για τη μελλοντική ανάπλαση του παλιού λιμανιού θα πρέπει να καταλήξουν στις χρήσεις που θα έχει το τμήμα του θαλασσίου μετώπου που θα αποδοθεί. Επίσης, με βάση τον σχεδιασμό που θα γίνει, θα πρέπει να αναζητήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία και να ξεκινήσουν τη διεκδίκηση πόρων, ώστε να έχουν αυξημένο βαθμό ετοιμότητας όταν η απόδοση της παραλιακής ζώνης θα αποτελέσει γεγονός.

 

synedra logo

Join us on:

© Copyright 2020 - 2021 Synedra - Διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων